10 mai 2009

Moda de a fi crestin (mostra de fantezie maligna)

"Societatea de consum" pare a fi un fenomen foarte complex. Nu doar consumul celor materiale fiind scopul ei, ci si consumul celor spirituale - care, in prealabil, au fost "materializate" pe nesimtite si nestiute. Nu are ca tel abaterea atentiei de la cele spirituale la cele materiale- aceasta fiind doar faza initiala, primitiva - ci distrugerea celor spirituale prin "materializarea" si consumul lor. Societatea de consum se sprijina musai pe "mode". Inventeaza neobosit noi mode (chiar daca nu sunt de fapt noi) promovand ideea ca cine "nu e la moda" se autoexclude din societate. Desi a fi la moda nu inseamna altceva decat a te inrobi de buna voie unui curent impus de altul - deci exclude tocmai libertatea,in sensul ei autentic -, nu pare sa observe nimeni acest aspect, astfel incat "a fi la moda" convietuieste pasnic cu "a fi liber", cu toate ca in realitate sunt incompatibile. "A fi la moda" nu se rezuma la a te imbraca intr-un anumit fel, ci s-a extins la toate aspectele vietii. E la moda sa-ti amenajezi casa intr-un anumit fel, e la moda sa mananci anumite alimente, sa consumi anumite bauturi, e la moda sa-ti petreci timpul in anumite locuri si in anumite feluri, e la moda sa studiezi anumite domenii, e la moda un anumit tip de cultura, de atitudine, de limbaj, de comportament, samd. Oamenii se imbulzesc cu un elan de neinteles in a fi la moda. Fac sacrificii esentiale - isi sacrifica timpul, credintele, inteligenta, sanatatea, familia, sentimentele - pentru a fi la moda. A fi la moda a devenit nu un mod de trai, ci singurul mod de trai acceptat. Alternativa nu e a nu fi la moda, ci a fi exclus din societate. Nu e tocmai facil a fi la moda (nu inca), ci implica niste costuri mai mari - altminteri n-ar mai fi atragator. Aceste costuri mai mari duc la sacrificiile sus mentionate. Desi initial si aparent a fi la moda se refera doar la cele materiale, cu timpul a fi la moda a vizat si aspectele nemateriale, astfel incat intrebarea - in ce scop toate astea?- ar putea prinde contur, lafel si raspunsul.
A fi la moda nu putea sa nu ajunga si la convingerile religioase ale omului. Fenomenul nu e nou, au fost la moda diferite curente sau religii de-a lungul timpului. Dar abaterea de la calea cea dreapta nu e eficienta, pentruca exista intotdeauna posibilitatea intoarcerii. Ce-ar fi eficient, atunci? Distrugerea a insasi acestei unice cai drepte. Fiind insa impotriva ei, ajungi la un singur rezultat: multime de martiri. Atunci n-ai decat o singura posibilitate - sa o promovezi, sa o declari "la moda". Cum sa declari insa la moda crestinismul, cum sa-l faci deci atragator cand el inseamna suferinta, cruce, moarte (sau iubire, mila, jertfa -acelasi lucru) ? Desigur, edulcorandu-l. Rastalmacindu-l. Falsificandu-l. Declarandu-l bucurie, fericire, binecuvantare - toate acestea insa aici si acum, adica "din lumea aceasta". Ideea nu e noua, cum nimic din ceea ce e rau nu poate fi nou, raul nefiind decat o deformare. Iudeii l-au pierdut pe Dumnezeul lor tocmai astfel, crezand ca El le va aduce liberarea, fericirea si odihna aici si acum. Insa nazuinta omului catre libertate, fericire, bucurie, este atat de puternica, sadita-n insasi firea lui, incat usor poate fi "pacalita". Deturnata. Sigur, se va vorbi si despre cruce, morala, iubire, suferinta, jertfa - cat mai amestecat si "simbolizant". Va deveni si morala o moda. Si iubirea. Nicio noutate, "umanismul" incepuse de mult sa faca asta. Oamenii vor deveni tot mai inteligenti si increderea in ei insisi va creste tot mai mult, astfel incat vor deveni siguri ca merg pe calea cea dreapta. Interzicand Biserica, o faci interesanta. Sa declaram Biserica "la moda". Sa fie la moda sa te duci la biserica, chiar sa te spovedesti si impartasesti, sa fie chiar un semn de" superioritate morala, intelectuala, spirituala". Sa fie la moda sa faci milostenie, desigur pe fata, declarata, strigata, ba chiar sa ne unim ca sa facem asta. Sa fie la moda sa citesti carti duhovnicesti - nu interzicem cartile, dimpotriva, le inmultim mult, mult, le amestecam bine... Sa fie la moda chiar "tinuta decenta"-de ce nu?! O fusta simpla lunga va costa mai mult decat "blugii", la ea vom cauta sa asortam esarfa "traditionala", bluza "simpla si ea, dar de calitate"... - important este sa cheltuim bani, timp si preocupare pentru acestea. Fiind "superiori spiritual" vom cauta sa avem si o tinuta pe masura... La moda sa fie pelerinajele la manastiri. Sa-i obligam pe cei de-acolo sa se preocupe de comfortul "pelerinilor", de apa calda, curentul electric, gresia si faianta... De "convorbiri duhovnicesti" si multe, multe altele... Si, ca orice moda, sa presupuna excluderea.
Crestinismul, o moda intre alte mode.
Iar am visat urat.

2 comentarii:

  1. Eu sunt nitel mai optimista. Ma gandesc ca cei care merg la biserica pentru ca e la moda, poate se lipesc totusi de ceva, poate intra in inima lor un cuvant care rodeste. Sunt intru totul de acord cu mecanismul pe care l-ai demascat, acela de a distruge crestinismul transformandu-l intr-o moda. Dar nu le va iesi.

    In ceea ce priveste adevarata bucurie, da cred ca ea poate sa inceapa de aici, dar numai dupa acceptarea crucii, prin transfigurarea suferintei. Dupa curatirea inimii. Asta nu se poate prin trairea cresinismului ca moda, aici sunt de acord cu tine...Dar sa dea Domnul ca practicand "moda" sa li se lipeasca Adevarul de suflet! Macar putin...asa ca o samanta ce va rodi mai incolo.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dea Domnul sa nu le iasa, Dana!Sper ca nu sunt pesimista, sunt insa trista de ceea ce mi se pare ca vad...sper sa gresesc eu.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 
◄Design by Pocket