4 septembrie 2009

Despre disponibilizari si alte masuri "anti-criza"

Fiindca o buna prietena se afla in situatia de-a lua niste decizii legate de pseudomasurile "anti-criza" dictate de guvernantii nostri incompetenti si orbiti complet de interese personale care frizeaza patologicul de multa vreme, am luat decizia asta de-a atrage atentia asupra unor aspecte in contextul mentionat.
Probabil multi deja stiu cum stau lucrurile, de pilda stiu ca nu poate fi nimeni obligat sa efectueze un asa-zis "concediu fara plata", acesta fiind reglementat ca drept al angajatului si nu ca obligatie (nici ca drept al angajatorului). Masura asta nu poate fi catalogata ca "anti-criza" in contextul in care de felul in care sunt utilizati banii publici nu da nimeni relatii si presa semnaleaza de ani de zile nereguli majore in cheltuirea banului public fara ca vreun organ competent sa se autosesizeze pe aceste teme si sa cerceteze, potrivit rolului pe care reglementarile in vigoare il confera acestor organe, neregulile semnalate. As vrea sa subliniez necesitatea ca cei obligati (presati, santajati, intimidati - toate metodele astea pe care le stim cu totii foarte bine) la efectuarea unor asemenea concedii fara plata sa se adreseze fara nicio teama instantelor de judecata, actiunile sunt scutite de taxe, nu costa nimic, cauzele se judeca cu celeritate si castigarea lor este certa. Faptul ca noi in general suntem delasatori in asemenea situatii sau ne lasam intimidati sau influentati de prejudecati privind justitia in tara asta este principala cauza a nedreptatilor pe care le suferim. Mai avem o foarte mare problema : dezbinarea. Asa cum sunt reglementarile legale in tara asta in prezent, cu toate hibele lor, ele permit totusi repunerea in drepturi sau pastrarea/apararea drepturilor, cu conditia sa nu fim lenesi si sa nu plecam de la premise false.
In ceea ce priveste disponibilizarile, este necesar sa se faca anumite distinctii. Pe de o parte este vorba de distinctia intre mediul privat si cel public. Serviciul public -lato sensu- este un serviciu reglementat care trebuie indeplinit in mod obligatoriu, statul este obligat sa organizeze si mentina prestarea serviciilor de interes public. Cu alte cuvinte, daca un privat poate renunta la anumite activitati, poate ajunge pana la inchiderea activitatii respective, in domeniul bugetar acest lucru nu este posibil. Atentie- si aceasta este o alta distinctie necesar a fi facuta - la activitatile parazite organizate de stat -sub forma agentiilor dar si a nenumaratelor servicii, cabinete, etc - care intr-adevar permit "scurgerea" banului public in buzunarele anumitor bugetari (via firme private, ca regula) si care nu sunt prevazute ca obligatorii in functionarea statului! Acolo este nevoie de disponibilizari si inchiderea "activitatilor", atentia intr-acolo trebuie indreptata, sumele importante de bani publici pe acolo se pierd. Cei insarcinati cu intocmirea listelor de disponibilizari ar trebui sa nu faca exces de zel si sa dea dovada de discernamant si responsabilitate, sa citeasca bine (sa ceara asistenta juridica pentru clarificare si interpretare) reglementarile cu privire la reducerile de personal, reducerea activitatii, reorganizare, disponibilizare, sa nu se grabeasca in a decide , de exemplu, ca o activitate poate fi asigurata de un angajat care mai asigura si alta/alte activitati! Asa ceva nu este legal si va asigur ca nu vor putea reglementa asa ceva (nici nu se pricep, nici n-au timp, mizeaza si pe nestiinta si frica si obedienta noastra)- iar daca ar face-o, ar fi neconstitutional oricum. Din nou indemn la apelarea la justitie! Daca suntem furati intr-un mod incredibil este si vina noastra!
Daca ajungeti in situatia de disponibilizat iarasi va indemn sa apelati la justitie. Se vor grabi sa disponibilizeze fara respectarea normelor legale in vigoare, asa ca veti castiga cu certitudine. Mai precizez ca desfacerea contractului de munca pentru necorespundere profesionala este anevoioasa, presupune parcurgerea - obligatorie, sub sanctiunea nulitatii! - a anumitor proceduri si in final oferirea unei alternative (sub forma unui alt loc de munca in aceeasi institutie sau sub alte forme).
Am scris in mare graba despre cateva aspecte, n-am tratat exhaustiv problema si sunt inca multe de spus. Sa nu credeti ca din lefusoarele voastre amarate se va salva tara de criza! Nu va amagiti cu gandul ca avem guvernanti care intentioneaza sa" scape tara de criza"! Apelati la justitie cu incredere si evitati starea asta de descurajare, indolenta, chiar viclenie, incercati sa va aparati drepturile in mod demn si legal, se poate!

Un comentariu:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 
◄Design by Pocket