27 iunie 2009

Logica juridica

N-am avut nicio clipa intentia sa abordez teme cu caracter juridic aici. Sunt jurist si-mi iubesc profesia, desi e una din profesiile care cu anevoie ar mai putea fi practicate corect. Ce inseamna corect in domeniul acesta ...este o intreaga discutie. Ceea ce ma face azi sa scriu acest post este povestea unei fete care vrea sa avorteze. Ma gandeam ca omul are putina minte la tinerete,prin putina minte intelegand atat o cantitate insuficienta de cunostinte cat si o capacitate redusa de "procesare". Ce se poate face? Societatea a inteles sa ingradeasca libertatea de actiune a celor cu discernamant nedeplin -orice-ar insemna asta, nu intru acum in detalii care nu au legatura cu scopul meu imediat. Si acum incerc sa leg toate astea de avort. Avortul nu mai este incriminat de legea noastra penala, se stie. Dezincriminarea avortului a provocat mari entuziasme fiindca, vezi Doamne, in acest fel se reda libertatea persoanei de a face ce vrea cu corpul ei si cu ceea ce mai reprezinta persoana in conceptia unei societati "laice". Desigur, daca persoana asta e libera sa faca ce vrea cu ea insasi, legea penala nu mai recunoaste aceeasi libertate cand vorbim de ceea ce vrem sa facem altora. Pe scurt, cand atentezi la viata altuia, daca il ucizi, fapta ta intra sub incidenta legii penale si, in principiu, esti raspunzator, din nou nu intru in amanunte... Ce se intampla in avort? Simplu: fatul nu este considerat o persoana. De ce? E cu atat mai ciudat cu cat in materie civila se recunosc drepturi in favoarea celui conceput (adica inca de la momentul conceptiei). Daca fatul ar fi considerat persoana - si in acest caz am avea o logica juridica unitara - atunci avortul nici n-ar mai trebui incriminat ca atare, ar intra automat la... omor calificat!
Omorul devine calificat cand a fost savarsit in vreuna din urmatoarele imprejurari: cu premeditare; din interes material; asupra sotului sau asupra unei rude apropiate; profitand de starea de neputinta a victimei de a se apara; prin mijloace ce pun in pericol viata mai multor persoane; inlegatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu sau publice ale victimei; pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la urmarire, arestare ori de la executarea unei pedepse; pentru a inlesni sau a ascunde savarsirea altei infractiuni; in public.
Avortul este o ucidere. Fatul este o persoana. Avortul este o fapta care tine mai ales de tinerete, cand nu prea stii ce-i cu tine si cu lumea asta, mai ales daca esti ortodox doar in virtutea unei traditii aplicate ca un automatism, golita de continut. Suntem un popor ortodox. Am observat ca si atunci cand nu se mai stie ce-i ortodoxia, sufletul persoanei se misca in mod firesc ortodox. Cum Doamne iarta-ma de nu suntem in stare sa gasim solutii la o problema atat de importanta?
O sa las postul acesta desi n-as fi vrut sa vorbesc asa ceva aici.

7 comentarii:

  1. Ai facut bine ca ai vorbit si ai pus punctul pe i.

    RăspundețiȘtergere
  2. Suntem popor ortodox pe hartie. Altfel, se stie cat de ortodox se intampla toate in tara asta! Uneori ma intreb daca suntem ortodocsi sau barbari, atata timp cat toleram mizeriile din politica, legile care pentru unii devin tocmeala cand vor ei, manipularea oamenilor de catre si prin mass media, saracia cumplita care este destinata numai poporului, nu si politicienilor nostri, toate draciile la propriu care ne sunt varate pe gat de UE, etc.
    Asta este strigatul sangelui atator copii avortati de zeci de ani incoace...Si pentru el platim toti.
    Este atat de tocit si epuizat acest subiect, avortul, atat de imorala si de cumplita fapta in sine dar atat de frecvent savarsita cu inconstienta si sange rece, incat mi-e deopotriva scarba si groaza sa-l abordez...
    As spune deseori pe fata ceea ce gandesc, si anume ca nimeni nu are o scuza in ceea ce face in intimitate, ca sa produca sarcini pe care nu le doreste si sa ucida copii nevinovati. Offf, as spune multe, dar devin dura ca lama de cutit. Pacat de ceea ce s-a intamplat azi... Dumnezeu stie cati prunci or fi pierit astazi, in zi de sarbatoare, in tara asta. De regula ma iau cu ale mele si nu ma gandesc la asta, dar azi chiar m-a durut sufletul...
    Te imbratisez Ivona!

    RăspundețiȘtergere
  3. Adela, poate suna dur, nu mai stiu nici eu cum sa fac...Doamne, ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Marilena, da, suntem un popor ortodox, te inteleg foarte bine, sunt la fel de revoltata dar azi ma gandeam exact la asta si... mi-a venit un gand: un popor ortodox e ispitit...Pare atat de rau ce ni se intampla, e incredibil in ce hal am ajuns, nu exista explicatii valabile pt mizeria umana care s-a intins ca o lepra in tara asta...nu se poate, stiu ca nu poate fi asa, se pare ca asta e pretul, suntem incercati...Da, cu siguranta platim si pentru avorturi, cati duhovnici nu au avertizat...Dar e greu acum sa rezisti ispitelor, sunt extrem de agresive si parsive.Sunt multe de spus, ma feresc si eu sa devin exact cum ai spus, dura ca o lama...Nu am eu discernamantul necesar, nu stiu cate pot spune, daca nu fac mai rau spunand...In domeniul meu, juridic, sunt cumplite anomalii...Am tot incercat sa zic mai cu delicatete, mai cu duritate...nesimtirea e formidabila, banul fascineaza si fura mintile, intuneca ce mai e constiinta in om...
    Te imbratisez si eu, Marilena.

    RăspundețiȘtergere
  5. Hm, pot spune multe despre domeniul juridic... Dar mai stiu un lucru: aparentele inseala, si aici ca peste tot, ajung sa sufere tot oamenii nevinovati, unii chiar din bransa ta. Niciodata nu ies la iveala adevaratii vinovati, mereu sunt gasiti tapi ispasitori, in timp ce magarii din varful piramidei raman tot in picioare. Si tot adancile radacini politice au ajuns sa-si bata joc si de justitia din tara asta. Repet: pentru unii legea-i muma, pentru altii - ciuma!

    RăspundețiȘtergere
  6. Da. Asa este. Ce putem face? Vrei sa scriu despre astea? Daca tu crezi ca ajuta, scriu. Nu mi-e frica.
    Am incercat sa ajut pe cine am putut, individual.As vrea sa stiu ce as mai putea face concret.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu, mai bine nu. Ai putea avea probleme, in ziua de azi e bine sa te feresti sa deranjezi...In plus, e inutil draga mea, eu nu mai cred in schimbari in bine in societatea noastra.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 
◄Design by Pocket